Diversele bauturi alcoolice trebuie sa aiba temperatura ideala de consum pentru a isi pune perfect in valoare aroma, gustul si particularitatile. In ziua de astazi, aproape toate bauturile se beau reci. Sa ne revenim totusi si sa incepem din nou sa bem fiecare specialitate la temperatura potrivita. Rachiurile de cereale se beau reci, dar particularitatile fiecarui rachiu de fructe se savureaza cel mai bine la temperaturi mai ridicate (15-18° C). Asadar, acestea nu se baga la frigider - doar cele de calitate foarte proasta.
In trecut, rachiul avea de multe ori de la 50%vol. alcool in sus. Se dadea pe gat, cu cinzeaca. Important era să te arda pana in stomac. In plus, nici nu se degusta, nici nu se mirosea.
In prezent, lucrurile stau altfel. Vrem sa ne bucuram de rachiul de calitate atat cu nasul cat si cu papilele gustative. Aceasta inseamna ca avem nevoie de un pahar corespunzator. Aromele sunt eliberate in partea bombata si ies prin deschiderea ingusta, ca un cos, a gurii. Se umple o treime. Toate simturile trebuie sa se bucure de un pahar nobil de rachiu.
Cazanul cu fund dublu defapt este compus din doua ceaune unu exterior unu interior. Spatiul intre cele doua trebuie umplut cu apa pana ce ceaunul interior este inconjurat cu manta cu apa.Ceaunul exterior si interior este din material inoxidabil.
Exteriorul cazanului este fabricat din inox ca si baia sistemului de racire. Dispozitivul de racire este vas umplut cu apa in care se afla a tava spiralata facut din cupru conectat curespunzator cu cazanul de tuica. Teava trebuie scufundata total in apa.Pentru coagularea perfecta a aburilor apa de racire nu trebuie sa fie peste 25 grad C, iar temperatura apei de racire din capatul superior al vasului trebuie sa amana sub 60 de grad C. Pentru respectarea acestor valori este posibil eliberarea apei calde si inlocuirea ei cu apa rece in timpul procedurii. In cazul in care apa de racire se incalzeste aburii nu mai coaguleaza in intregime si restul se elibereazain aer liber.Aceasta eliberare poate fi recunoscuta prin mirosul puternic de tuica. Eliberarea in aer liber trebuie oprita pentru ca reduce cantitatea de tuica.
Partile cazanului care intra in contact cu distilatul cum ar fii capacul de ceaun, teava de vaporare si teava de racire sunt facute din cupru. Cuprul catalizeaza schimbarile chimicale desfasurata in temperaturi ridicate cea ce ajuta la formarea gustului si aromelor tuicii.
Spatiul de ardere este conceput pentru folosirea cazanului cu combustubill solid si este alcatuit din doua parti. Partea superioara la care este atasat ceaunul,poate fi rasturnat ceea ce face posibil turnarea pastei din ceaun. Combustibilul solid poata sa fie lemn deoarece are o putere calorica mai redusa si nu distruge ceaunul si spatiul de ardere.Partea inferioara a spatiului de ardere poate fi captusit cu caramida de samota pentru protectie si prelungirea duratei de functionare.
Pentru a distila cantitatea maxima din borhot folositi numai fructe de calitate.Fructele trebuie curatate de frunze, crengi si alte materiale straine apoi trebuie spalate de urme de pamant,insecticide sau pesticide.Gustul alcoolului distilat depinde de curatenie fructelor. Vorba ca orice este bun pentru tuica este gresita.O alta conditie a tuicii de calitate este alegerea butoiului.Cea mai buna alegere ar fii un butoi de lemn in care s-a mai facut borhot de calitate is trecut.Daca nu este butoi de lemn disponibil puteti sa folositi si un butoi curat din material plastic care rezista impotriva efectelor chimice. A nu se folosi butoi din metal cu exceptia materialului otel inoxidabil.